Har vi plikt? 20, 30 eller 50 ansatte og likestillingsredegjørelsen
Kort svar: har AS-et jevnlig mer enn 50 ansatte, har dere plikten. Mellom 20 og 50 ansatte har dere den når en fagforening eller de ansatte i bedriften krever det. Her er reglene, og hvordan du teller.
Hva gjelder for oss?
| Under 20 ansatte | Dere skal arbeide for likestilling og mot diskriminering, men har ikke de fire stegene eller redegjørelsen (§ 26 første ledd). |
|---|---|
| 20 til 50 ansatte | Ingen plikt av seg selv. Men krever «en av arbeidslivets parter i virksomheten» det, for eksempel en fagforening, gjelder de samme stegene som over 50 (§ 26 andre ledd). |
| Mer enn 50 ansatte | Dere har aktivitetsplikten med de fire stegene, og skal redegjøre for den i årsberetningen eller et annet offentlig dokument (§ 26 og § 26 a). |
| Offentlig virksomhet | Plikten gjelder uansett størrelse. |
Lovteksten for de private: plikten gjelder virksomheter «som jevnlig sysselsetter mer enn 50 ansatte», og «det samme gjelder arbeidsgiver i private virksomheter som jevnlig sysselsetter mellom 20 og 50 ansatte, når en av arbeidslivets parter i virksomheten krever det» (ldl. § 26 andre ledd).
Mellom 20 og 50: må vi redegjøre også?
Redegjørelsesplikten i § 26 a gjelder arbeidsgivere «som har plikter etter § 26 andre ledd». Når et krav fra partene har gitt dere stegene i andre ledd, følger redegjørelsen med etter ordlyden. Har ingen krevd det, har dere verken stegene eller redegjørelsen, bare den generelle plikten i første ledd.
Er dere usikre på om noen har krevd det, spør de tillitsvalgte. Et krav kan komme når som helst, og det er enklere å ha tallene klare enn å starte fra null.
Slik teller du ansatte
- Tell ansatte, ikke årsverk. Loven sier «ansatte». To som jobber 50 % hver, er to ansatte.
- «Jevnlig» betyr over tid. Det er det vanlige antallet gjennom året som teller, ikke en kort topp i sesongen eller en kort periode med færre.
- Ligger dere rundt 50, er det tryggest å regne med plikten. En redegjørelse dere ikke måtte lage, gjør ingen skade. En som mangler, kan LDO be dere rette.
- Tell i hvert AS for seg. Se konsern under.
Loven sier ikke mer presist hvordan innleide, vikarer og sesongansatte skal telles. Er det avgjørende for dere, spør revisor eller les LDOs veiledning.
Hva med et konsern?
Plikten ligger på hver juridiske enhet, altså hvert AS, ikke på konsernet. LDO har konkludert med at «arbeidsgiveransvaret og dermed redegjørelsesansvaret etter § 26a ligger på hver enkelt juridiske enhet» (Revisorforeningen). Et morselskap med 10 ansatte og et datterselskap med 80 betyr at datterselskapet har plikten. Et konsern kan gjerne skrive en felles tekst i tillegg, men hvert AS med plikt må ha sin egen.
Hva må vi gjøre, om vi har plikten?
Kort fortalt: kartlegge, analysere, sette i gang tiltak og vurdere resultatene, og skrive det i årsberetningen sammen med tall for kjønn, deltid, midlertidige stillinger, foreldrepermisjon og, annethvert år, lønn og ufrivillig deltid. Hele listen står i guiden om likestillingsredegjørelsen, og lønnstallene i guiden om lønnskartlegging.
Sist oppdatert 6. november 2026. Guiden er skrevet med AI ut fra lovteksten og LDOs veiledning, og er ikke juridisk rådgivning. Arbeidsgiveren er ansvarlig for redegjørelsen.
Flere guider: Likestillingsredegjørelsen: hvem må, hva skal stå, og når · Lønnskartlegging etter kjønn, steg for steg